Traitement UV

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Luc
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Traitement UV

Message par Luc » mer. 02 sept. 2009 11:12

Tiré de Decanter.

Une technologie de traitement pour se débarasser des microbes a été approuvée en Afrique du Sud.
On dit qu'en l'utilisant on peut réduire l'usage du souffre.
On dit également que le procédé n'alterera pas la qualité du vin.
Qu'en pensez-vous?
SurePure technology approved in South Africa
September 2, 2009
Richard Woodard

South Africa has become the first country to approve a new hi-tech process which uses light energy to purify wine – and claims to dramatically reduce the need to add sulphur.

The SurePure system transmits ultra-violet energy to deactivate microbes found in liquids, eliminating potential harmful effects by stopping the microbes from replicating.

The process, already used in the juice, dairy and beverage industries, claims to have no residual effect on the wine itself. It also claims to 'dramatically decrease' the need to add sulphur, which has been blamed by some for allergic reactions when drinking wine.

Franschhoek wine estate L'Ormarins has already selectively employed the technology in winemaking during the 2009 vintage, but now it has been approved for use by the South African Wine & Spirit Board.

A board spokesperson said it supported the concept, and would now recommend to South Africa's Agriculture Ministry that it should amend the regulations of the Liquor Product Act.

'This underscores the South African wine authorities' commitment to ensuring that new technology is placed at the disposal of local winemakers, enabling them to compete globally at levels of excellence,' the board added.

SurePure marketing executive Steve Miller said companies like SurePure had the opportunity to change the world – 'once the food industry politics have been sorted out'.


Luc

Don Max
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Re: Traitement UV

Message par Don Max » mer. 02 sept. 2009 13:46

Si c'est assez puissant pour tuer des bactéries et des levures, c'est que ça agit au niveau moléculaire. Si ça peut modifier des molécules de micro-organismes, je vois mal comment ça n'affecterait pas certaines molécules du vin. Aussi, qu'est-ce qui remplacerait le rôle anti-oxidant des sulfites? Je ne voudrais pas d'un vin de garde élaboré de cette façon.

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shooter
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Re: Traitement UV

Message par shooter » ven. 04 sept. 2009 8:50

les UV font partie de plusieurs réactions en chimie organique,
et a voir l'action du soleil sur tout,
ca dois avoir un certain effet,

comme le mentionne Don Max,
le soufre est un très bon antioxydant pour la garde,
sur un vin a consommer rapidement je ne vois pas de problème à l'utilisation des UV
au début, devant un grand mur

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